Pressemelding -
Norges matsvinn vises frem for første gang
Det kastes minimum 355 000 tonn fullt spiselig mat i Norge hvert år. Over halvparten av dette matsvinnet kommer fra forbrukerne. Mandag avsløres hvilken type forbruker som kaster mest, i forbindelse med avdukingen av en oppsiktsvekkende installasjon på Oslo S.
Matsvinn er et større miljøproblem enn plast i Norge, når denne blir sortert riktig. Nå skal fem tonn matsvinn vises frem på Oslo S – som er mengden spiselig mat vi kaster hvert tiende minutt i Norge.
– Vi ønsker å sette en liten støkk i folk og samtidig vise hvor enkelt det er å gjøre en forskjell for miljøet og egen lommebok, ved å kaste mindre mat, sier Anne Marie Schrøder i Matvett, som er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn.
Oppfordrer Norge til å ta et matsvinnløfte
Matvett står, sammen med matvareprodusenten Findus, bak dette initiativet for å bekjempe matsvinn. Findus har også tilsluttet seg målene i Bransjeavtalen om redusert matsvinn, om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.
– Vi har valgt matsvinn som et av våre fokusområder innen bærekraft, da det kastes vesentlig mindre fryst mat, sammenlignet med andre matvarer. Vi vil være en del av løsningen. Men over halvparten av matsvinnet stammer fra forbrukere. Derfor oppfordrer vi nå alle nordmenn om å også avlegge sitt matsvinnløfte, sier bærekraftsansvarlig Maria Svantemark i Findus Norge.
Matsvinnløftet kan avgis på Oslo S mandag og tirsdag, samt på findusmatsvinnløfte.no. De som avlegger løftet oppmuntres til å ta i bruk små grep i hverdagen som utgjør en forskjell.
De med god råd kaster mest
En ny undersøkelse gjort av Matvett og Østfoldforskning viser blant annet at de med høyere inntekt kaster mest. Undersøkelsen, som inneholder flere interessante funn, vil bli gjort tilgjengelig på Oslo S førstkommende mandag kl. 0800.
På Oslo S vil du kunne treffe byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, i tillegg til Anne Marie Schrøder fra Matvett, Maria Svantemark fra Findus, samt en representant for Brødrene Fredberg (bønder som leverer til Findus).
Arrangementet innleder en uke med sterkt fokus på mat og bærekraft. 10. og 11. oktober arrangeres "Foodscape – med bærekraft på menyen" på Norges Varemesse, en ny møteplass for sunnere og mer miljøvennlig norsk mat.
Kontakt:
- Mona Wike, kontaktperson i Findus: mona.wike@no.findus.com / 957 37 576
- Anne Marie Schrøder, kontaktperson i Matvett: ams@matvett.no / 952 20 995 (alle spørsmål vedrørende undersøkelsen)
Emner
Findus Norge AS er landets ledende næringsmiddelselskap innen dypfryst mat. Sortimentet består av dypfryst fisk, ferdigretter, grønnsaker, wok, poteter, kaker, og bær. Selskapet har et bredt produktspekter, og Findus-produktene finnes i dagligvarebutikker over hele landet. I tillegg forsyner virksomheten storhusholdningsmarkedet som bla. består av restauranter, kantiner og sykehus. Industrisalg, samt produksjon til private label er også en vesentlig del av virksomheten. Findus Norge har idag ca 300 ansatte, og omsetter for ca. 1,3 milliarder kroner. Hovedkontoret til Findus Norge ligger i Asker og virksomheten har fabrikker på Hedrum ved Larvik og i Tønsberg. Her produseres en stor del av Findus-produktene som selges i Norge.